Historie

De historie van Abbaye Faverney begint in het jaar 722

Beschrijving van het klooster

Het klooster bestaat voornamelijk uit vier gebouwen die de binnenplaats van het klooster begrenzen: de kerk in het noorden en een vleugel van meer dan 100 m lang in het zuiden zijn met elkaar verbonden door twee vleugels in een rechte hoek, omkaderd door de ingang binnenplaats in het westen en door een andere binnenplaats (genaamd de Sapin binnenplaats aan het einde van de 18e eeuw) in het oosten.

Het gebouw is gebouwd in gewoon metselwerk in gepleisterd puin en bewaart de uitgehouwen steen voor de scherpe hoeken, de kozijnen, de banden en de kroonlijsten.

Alle gebouwen bestaan uit een kelder (tegen de helling van het terrein naar de l'Anterne toe) en een verhoogde begane grond, beide voornamelijk gewelfd op interne pilaren of elegante Toscaanse orde kolommen, en ten slotte een eerste verdieping met zolders.

De gevels worden regelmatig onderbroken met in vakjes georganiseerde vlakken. De lange zuidgevel alleen al wordt verlevendigd door twee paviljoens met uitstekende hoeken en een centrale voorgevel. De daken hebben lange zijden, kruisjes en platte pannendaken.

Binnen, op de kruising van de drie lichamen van gebouwen stijgen twee brede trappen, met drie rechte roterende vluchten ondersteund door kolommen rond een centrale hal.

De interieurorganisatie onder het oude regime is bekend: we weten bijvoorbeeld dat de zuidvleugel op de begane grond de eetzalen huisvestte en de monnikenkamers op de eerste verdieping, de oostvleugel de kapittelzaal en de westvleugel de bibliotheek.

De imposante afmetingen van de abdij van Faverney, die met name tot uiting komen in de ontwikkeling van de slaapzalen (bestaande uit eenpersoonskamers en hun bijgebouwen) en de omvang van de monumentale trappen, zonder te getuigen van zeer verfijnd architecturaal werk, is een van de vele kloosterconstructies of reconstructies in Frankrijk in de eerste helft van de 18e eeuw.

Abbaye Faverney

3 Place de la république
70160 Faverney (FR)

Benedictijnenabdij van Onze-Lieve-Vrouw van Faverney, gesticht in de 8e eeuw door Sint-Colomban. Een Historisch Monument van 7000m2. Een uitzonderlijk gebouw met de vermelding I. S. M. H. - het is een oud seminarie waar honderden monniken gehuisvest waren.